Войти
Вход в интернет-магазин

E-mail

Пароль

Напомнить пароль
Отмена
Зарегистрироваться
Контакты Доставка и оплата Гарантия
search
Войти
Вход в интернет-магазин

E-mail

Пароль

Напомнить пароль
Отмена
Зарегистрироваться
0
Корзина0 товаров
Каталог
АКЦИИ И НОВИНКИ
Главная » Блог » Бомбосховище в школі: яке освітлення обрати

Бомбосховище в школі: яке освітлення обрати



Навчальні заклади відкриються на початку вересня тільки за наявності бомбосховища. За найоптимістичнішими даними посадовців, це всього чверть від всіх шкіл України.

Кількість підготовлених приміщень замала, але процес запустився: документи підписані, перевірки почалися. Втім, навчальним закладам дають можливість оновити чи підготувати приміщення, щоб відповідати вимогам закону.

Школи вже почали реагувати. Батьки теж не стоять осторонь. Всі турбуються про дітей та їхню можливість знаходитися в школі, а не тільки навчатися дистанційно.

shelter-01.jpeg

Тож яким має бути освітлення, шоб діти могли навчатися в безпеці?


    Коротко:
  • ★ використовуйте лінійні світильники під лампи Т8 для загального освітлення
  • ★ обирайте настільні лампи зі змінними побутовими лампочками для робочих зон
  • ★ віддавайте перевагу денному спектру (4000–4200 К)
  • ★ розраховуйте кількість світильників з профі (або скористайтеся шпаргалкою в кінці матеріалу)

Вимоги і рекомендації до освітлення

Бомбосховище — загальновживана назва, яка об’єднує всі варіації офіційних термінів. Тому норми освітлення для бомбосховищ знайти не вийде.

Офіційна мова використовує свою класифікацію для різних типів укрить. Мінімальною нормою є «найпростіші укриття», саме вони найчастіше зустрічаються в навчальних закладах. Але і для них немає чітких вимог стосовно освітлення.

ДСНС опубліковало документ, як підготувати найпростіші укриття. Стосовно освітлення, є обов’язкові пункти:

  • — перевірити електропроводку, освітлення та вимикачі
  • — створити запас електролампочок, свічок, ліхтариків
Алгоритм дій від ДСНС [PDF 1,9 МБ]

Міністерство освіти наголошує на необхідності продовжувати навчальний процес в укритті. Тому важливо організувати як загальне освітлення, так і облаштувати робочі місця.

ДСНС вимагає робити запаси лампочок, що вказує на важливу деталь — світильники краще брати зі змінними джерелами світла. Тому саме на них і треба дивитися в першу чергу.

Загальне освітлення: світильники

Для організації освітлення підійдуть лінійні світильники під лампи Т8, краще з захистом від вологи і пилу за стандартом IP65.

Корпус цих світильників пластиковий. Якщо хтось зачепить його драбиною, обійдеться без уламків.

Багато сховищ в Україні та інших країнах освітлюють саме такими світильниками. В Фінлянції та Швейцарії вони зустрічаються навіть в преміальних сховищах.

Finland.jpgburne.jpgKyiv.jpg

Лінійні світильники краще впораються з загальним освітленням через більшу площу, яку вони освітлюють. Оскільки стеля більшості укриттів невисока, велика площа охоплення дозволить встановити меншу кількість світильників.

В асортименті «Евросвет» є світильники серії SH зі всіма вище вказаними особливостями. Вони розраховані під трубчасті лампи Т8.

➜ Асортимент корпусів

Загальне освітлення: лампи

Лампи замінюються без електрика, вчитель чи будь-хто з адміністрації зможе їх встановити. Навідміну від цільного світильника, який потребує взаємодії з оголеними проводами.

Рекомендуємо обирати світлодіодні лампи: вони споживають менше електрики, не містять ртуті та відразу виходять на повну яскравість.

Окрема перевага світлодіодних ламп — вони не нагріваються, тому навіть якщо лампа вийде з ладу посеред навчального процесу, її заміна не потребуватиме додаткового часу на охолодження.

Найпоширеніші лампи Т8 в Україні — довжиною 1200 мм. Вони дають багато світла.

«Евросвет» пропонує світлодіодні лампи Т8 в трьох розмірах: від 600 до 1500 мм.

➜ Асортимент ламп Т8

T8tube.jpg

Якщо в приміщенні вже облаштовані світильники, треба звернути увагу, з якими лампами вони працюють. Світильники для газорозряду краще замінити — це небезпечна і застаріла технологія.

Також зустрічаються рішення під класичну побутову лампу з цоколем Е27. Світлодіодні лампочки під такі світильники доступні в потужностях від 7 до 60 Вт, але враховуйте розмір колби.

Спектр, наближений до денного, найкомфортніший для навчання і тривалого перебування. Тому оптимально брати лампи зі спектром 4000–4200К.

Освітлення робочого місця: настільні лампи

Настільні лампи ефективно справляються з освітленням робочих місць. Також вони компенсують нестачу загального світла в процесі навчання.

Краще звертати увагу на моделі, які працюють з побутовими лампочками. Оскільки лампочки просто замінюються і їх можна купити в будь-якому місті чи селі, їх легше знайти і дешевше оновлювати.

Звертати увагу треба не тільки на джерело освітлення, але і довжину ніжки. Якщо вона буде закороткою, світло сліпитиме дитину і відволікатиме від навчального процесу. Але і задовга основа незручна, тому не завадить складна конструкція.

stand.jpg

Бажано обирати моделі зі струбциною. Так не займається місце на робочому столі, на відміну від масивних основ, під які потрібні більші столи.

Серія Ridy-027 поставляється зі струбциною. В кожній лампі використовуються довга ніжка і збільшений плафон, щоб лампа не виступала за його межі. Існують моделі в кількох кольорах.

➜ Лампи Ridy-027

Переносне освітлення: ліхтарики

Ліхтарики існують з вбудованими і змінними елементами живлення. Хоча здається, що змінні елементи зручніші, краще обирати моделі з вбудованими накопичувачами або зі змінними акумуляторами, тільки так, щоб ліхтарик вмів їх зарядити. Це дозволить не тримати залишки батарейок; для зарядки ідійдуть павербанки, які вже є у багатьох школярів.

Більшість дешевих ліхтариків дають бліде світло, якого може бути недостатньо, щоб світити собі під ноги. Тому обов’язково звертайте увагу на яскравість.

Зручно, якщо ліхтарик можна поставити на рівну поверхню і використовувати для освітлення робочого місця. Виробники вирішують це завдання двома шляхами: роблять форму, яка дозволить ставити ліхтарик на рівну поверхню, або використовують два джерела світла, одне з яких вбудоване в рукоятку.

shelter-02.jpeg

«Евросвет», натомість, пропонує аварійні світильники з акумуляторами. Вони також мають вбудоване кріплення для підвісу.

➜ Аварійні світильники

Також, аварійні світильники відповідають вимогам забеспечити освітлення на випадок аварійного відключення — вони автоматично вмикаються, коли в розетці зникає струм.

Стоїть на рівній поверхні

SFT-LED cтоїть на рівній поверхні


Має отвір для підвісного кріплення

SFT-LED має отвір для підвісного кріплення


Ще одна цікава розробка — Ridy-10 Lite. Ця настільна лампа живиться через роз’єм microUSB, для її роботи вистачить павербанка. А завдяки вазі пару сотен грамів, її зручно носити з собою і транспортувати з місця на місце.

Ridy-10.jpg

Кількість освітлення: розрахунок

Розрахунок кількості світильників треба робити з професіоналом. Він врахує встановлену автоматику і ємність електромережі.

Якщо немає до кого звернутися, загальна рекомендація — 1 світильник з лампами на 30–40 Вт для 6 м2. Світла буде вдосталь для навчання.

Можна зменшити кількість джерел загального освітлення, якщо планується використовувати настільні лампи.

Scheme.jpg

Мінімум — 1 світильник з лампами на 30–40 Вт для 12 м2. Але така невисока щільсть створить темні ділянки і додасть похмурості приміщенню. Буде видно, але не затишно. Це додатково накручуватиме людей в приміщенні.

11-001.jpg

Терпимо: є суттєва нерівномірність освітлення, що помітно по підлозі


11-002.jpg

Добре: в приміщенні світло майже так, як у сонячний день

Настільні лампи розраховуються легко і без спеціаліста: скільки робочих місць, стільки ж треба ламп.